A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A fehér fagyöngy (Viscum album L.) örökzöld, fél-parazita növény, melyet leggyakrabban lombos fákon (nyár, hárs, akác) figyelhetünk meg. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos.

A fagyöngy az angoloknál a karácsony jelképe, a szeretet szimbolikus növénye. Úgynevezett álbogyó termése fehéres színű, ragadós nedvű. Gyakran használt magyar nevei is ebből adódnak: enyvesbogyó, madárlép, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre.

A leveleket (Visci folium) vagy a leveles hajtásokat (Visci albae stipes) kizárólag a fehér fagyöngyről gyűjtik, mert gyógyászati szempontból csak a fehér termésű változat értékes. A gyűjtés rendszerint ősszel, télen vagy kora tavasszal történik, amikor a fél élősködő bokrok könnyebben észrevehetők a lombtalan fákon.

A Homeopata gyógyszerkönyv az őstinktúrákat friss, bogyós hajtásból készítteti, amit ősszel kell gyűjteni.

Az első osztályú drog sárgászöld, csaknem szagtalan, keserű, enyhén fűszeres ízű. Aszalódott álbogyókat tartalmazhat. A hatóanyag (beleértve a bogyókat is) tartalmaz polipeptideket, lektineket, biogén aminokat és flavonoidokat, melyek vérnyomáscsökkentő, immun-stimuláns hatású gyógyszerek és teakeverékek fontos alkotói. A bogyókban főképpen zsíros olaj, cukor található. Külön a bogyók féregűző hatásúak, ill. külsőleg bőrproblémákra is felhasználhatók.

A fehér fagyöngy a hatóanyagtartalma miatt (szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin) toxikológiai szempontból kiemelt odafigyelést kíván. Csak olyan gyógynövények használhatók fel, melyeket akkreditált laboratóriumokban bevizsgáltatnak. A vizsgálatok kiterjednek az azonossági, tisztasági, szermaradványok, nehézfémek, és mikrobiológiai vizsgálatokra. A vizsgálatok az egyes gyógynövények szabványának előírásai alapján történnek.

Mivel a növény hatóanyagként peptidet, viszkotoxint tartalmaz, (ez egy fehérjekeverék, mely tizenhét aminosavból tevődik össze), a teát nem főzéssel készítjük – mert attól tönkremenne az értékes hatóanyag -, hanem hat-nyolcórás hideg áztatással.

Erős hatása miatt semmiképpen sem szabad az előírt napi mennyiségnél többet fogyasztani. Egy kávéskanálnyi mennyiséget két deci vízben áztatunk, és naponta két-három adagot ihatunk. Összesen naponta öt gramm szárított növényt használhatunk fel.

monoteak_feher_fagyongy_filterA fehér fagyöngy teája erősíti az immunrendszert, főleg akkor érdemes kipróbálni, amikor valaki túl gyakran szenved felsőlégúti megbetegedésben, többször van aftája, szájszéli herpesze, mely az immunrendszer hatékonyságának csökkenését jelzi. Vérnyomáscsökkentő hatását a fő hatóanyag, a viszkotoxin, a kolin, az oleánsav és a viaszos alkoholok biztosítják. A fehér fagyöngy teája ajánlott mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert javítja az erek áteresztő képességét, használható szédülés, fülzúgás enyhítésére, visszérre és javítja a koncentrációs képességet is.