Bodza


A fekete bodza (Sambucus nigra L.) gyakori Közép-Európa térségében, hazánkban is találunk ültetvényeket.


Május-júniusban hozza jellegzetes illatú piciny fehér virágok alkotta bogernyő virágzatát. A gyógyászatban virágzás kezdetén gyűjtött, szárított, lemorzsolt virágját alkalmazzák. A bodzavirág biztonságosan alkalmazható izzasztó, köptető hatású drog. Egyike a megfázásos betegségek kezelésében a legrégebben használt gyógytea alapanyagoknak. Szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, mely 0,8 % izokvercitrozidban kifejezett flavonoid tartalmat ír elő.

Fontos, hogy szedéskor ne tévesszük össze egy másik bodza faj a gyalog bodza (Sambucus ebulus L.) virágzatával az ugyanis, mérgező hatású ciánglikozidot tartalmazhat. A megkülönböztetés az alábbiak szerint történhet: a fekete bodza virágzata kellemes illatú, porzói fehéres/sárgásak, ezzel szemben a Sambucus ebulus L., gyalog bodza kellemetlen szagú, porzói sötét bíbor vagy fekete színűek.

A fekete bodza virágzatának kellemes íze miatt kiválóan alkalmas élvezeti teakeveréknek is. Frissen szedett virágait akár palacsintatésztába mártva kisüthető, lekvár és szörp készülhet belőle. Az interneten számos receptet találhatunk szörpkészítéssel kapcsolatban. Amennyiben nem akarunk a főzéssel bajlódni, válasszuk a Herbária® Bodza szörpöt, melyet az illatos bodzavirág kivonata teszi kellemesen zamatossá.