A levendula


 A levendula (Lavandula angustifolia) Európában is őshonos, kétszikű növényfajta. A legtöbb ember már valószínűleg gyermekként találkozott a nevével, és sokan fel is ismerik. Gyógyhatása régóta ismert, már az ókori rómaiak és arabok is használták fertőtlenítőszerként, majd a későbbi korokban egyre több célra, például fájdalomcsillapításra, illatszerek alkotóelemeként vagy akár molyriasztóként.


Megjelenése nagyon jellegzetes, cserjés-félcserjés formában nő, változatos levelekkel. Egyedi illata nagyon könnyen felismerhetővé teszi közelről, valamint jellemző kék-lila színe kiemeli a levendula termőhelyeket a környezetükből. Bár vadon is megtalálható, leggyakrabban mezőgazdasági tevékenység következtében találkozhatunk vele. A neve feltehetően a latin lavare igéből származik, aminek a jelentése: „mosni”.


Napjainkban nagyon változatos formában hasznosítják, sokféle célra. Egyik legkézenfekvőbb módszer a növényből készült tea, de a sokoldalú felhasználási lehetőség közül kiemelkedik a levendulaolaj, vagy akár fürdővízbe szórt virágokról is hallhatunk. Említésre méltó felhasználása az aromaterápia, ahol a hangsúly a virágillaton van, ezen keresztül fejti ki a pszichés hatást. A levendula talán az egyik legváltozatosabb formában felhasznált gyógynövény, így az alkalmazásának csak az emberi kreativitás szab határt.


Az ipari felhasználás során elsősorban a virágot hasznosítjuk, ennek van a legnagyobb hatóanyag tartalma. A levendula titka a benne található illóolajokban rejlik, ez a hatóanyaga. Természetesen ez az „olaj” a valóságban nagyon sokféle komponens keveréke, nem egyetlen vegyület. Ezek közül a legfontosabbak között van a linalil-acetát és a linalool.


A betakarítás során fontos szempont az időpont, ami a felhasználástól is függ. Amennyiben a legtöbb, legjobb minőségű olajat szeretnénk kinyerni, nagyjából a virágzáskor kell elvégezni a betakarítást, míg másféle felhasználásnál, mint például kulináris kiegészítőként, nagyjából egy héttel később érdemes begyűjteni.


További érdekességképpen érdemes megemlíteni a tihanyi levendulást, mert ez volt az első nagy mennyiségű telepített levendula hazánkban. Emellett Magyarország és a Balaton felvidék egy nagyon ikonikus látványossága. Ráadásul a jelentős levendulatermesztés mellett még a feldolgozásával is megismerkedhetünk, mivel a helyi múzeumokban ez is bemutatásra kerül.