A hónap gyógynövénye: körömvirág

A körömvirág a természetes bőrápolás egyik legismertebb és legközkedveltebb gyógynövénye. A benne található hatóanyagok révén azonban az egész testünkre pozitív hatással lehet.

A mediterrán elterjedésű körömvirágot (Calendula officinalis) már az ókorban is ismerték és használták gyógynövényként. Előszeretettel termesztették a középkori szerzetesek is gyógyászati célokra. Egyszerű vagy telt narancssárga virágzataival mégis kiskertekben, virágágyásokban, dísznövényként találkozhatunk legtöbbször. Közkedvelt egynyári növény, napfény és melegigényes, jól tűri a szárazságot. Május végétől nyíló narancssárga virágzatai akár az első fagyokig színesíthetik kertünket. Szára 40-60 cm magas, gazdagon elágazó, levelei hosszúkás lándzsásak. Végálló fészekvirágzatait gyűjtik (Calendulae flos), nyelves virágai a legértékesebbek.

Pozitív hatásai a szervezetre

Belsőleg alkalmazva forrázatként kiváló megoldást nyújt gyomorbántalmakra, gyomorfekélyre, de jól használható májgyulladásra és vértisztításra is. A benne található hatóanyagok enyhén serkentik az ösztrogénhormon termelést, így menstruáció elősegítő hatása van, de az azt kísérő fájdalmat és idegességet is enyhítheti. A szervezetben lévő gyulladásokra a magvakból hidegen sajtolt olaj, valamint a vizes kivonat is használható.

Alkoholos, glicerines vagy olajos kivonatát krémek, kenőcsök alapanyagaként is alkalmazzák, a körömvirág bőrnyugtató, regeneráló tulajdonsága miatt.  A sebgyógyulást elősegíti, hatásos ekcéma és visszérgyulladás kezelésére is. Bőr és szájüregi betegségek során elsősorban tehát fertőtlenítő és gyulladás-gátló hatását érvényesítik. A napégés okozta sérüléseket, illetve a rovarcsípés fájdalmait is enyhítheti.

Akár a konyhában is jól felhasználható, hiszen a virágokban lévő zsíroldékony karotinoidok (béta-karotin, lutein) miatt a leveseknek kellemes árnyalatot kölcsönöz, használhatjuk a sáfrány helyett olcsóbb megoldásnak. Ehető, enyhén kesernyés, jellegzetes illatú virágai jól mutatnak salátákban is.