Ünnepi finomságok - Karácsonyi fűszerek

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon ebben az évben mit rejtenek a csomagok. A karácsony legszebb része a készülődés, amihez a közös sütés-főzés is hozzátartozik. A karácsonyi ételek, italok jellegzetes fűszeres illata elengedhetetlen a meghitt ünnepi pillanatokhoz. A fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és a gyömbér nemcsak a karácsonyi hangulat nélkülözhetetlen kellékei, de a jó közérzetünkhöz is hozzájárulnak.

Az egészben vagy őrölt formában is beszerezhető ánizsmagot elsősorban sütéshez használják, de a kompótoknak vagy a forró karácsonyi italoknak is finom, fűszeres ízt kölcsönöz. Az ánizs hatóanyagai emellett javítják az étvágyat, fertőtlenítő és görcsoldó hatással rendelkeznek.

A szegfűszeg az örökzöld szegfűszegfa szárított virágbimbója, melynek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Jó ízt ad a mézeskalácsnak, a puncsnak és a forralt bornak. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer.

Nem kevésbé illatos fűszer a fahéj, amely tulajdonképpen a fahéjfa fiatal ágainak lehántott kérge. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak is több jótékony hatást tulajdonítanak: gyomorjavítók alkotórésze, a népi gyógyászat pedig felfúvódás ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben és a forralt borban.

Az erős, enyhén édes aromájú egzotikus gyömbér hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot és javítja az étvágyat. Emellett – az előbbi fűszerekhez hasonlóan – finom ízt ad az aprósüteményeknek, a mézeskalácsnak és a kompótoknak. Intenzív aromája miatt azonban óvatosan használjuk az ételekben!

A legtöbbször szegfűszeggel és fahéjjal ízesített mézeskalács méltán nevezhető a karácsony süteményének. Készítésének hagyománya a régi időkre nyúlik vissza. A különböző figurákat ábrázoló és változatos díszítésű mézeskalács az idők során egyre népszerűbbé vált, ajándékozása pedig az ünnep része lett. A friss, illatos mézes finomság így egyszerű süteményből dísztárggyá, ajándéktárggyá és talán a karácsony egyik szimbólumává vált.

A sütemények mellett a hideg, téli estéken a forró, fűszeres italokról se feledkezzünk meg! Hiszen mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor vagy egy finom puncs?

A forralt bor készítésének hagyományai igen változatosak. Nagyon sokféle receptet ismerünk, melyekbe a legkülönfélébb fűszereket – fahéjat, szegfűszeget, kardamom magot, esetleg szegfűborsot és vaníliát – mézet és gyümölcsöket (narancsot, citromot) is tesznek. Ezeket a fűszereket tartalmazza a Herbária Borvarázs fűszerkeveréke is, melyből 1-2 filtert a felforralt borhoz adva harmonikus ízű italt készíthetünk.

Gyömbéres puncs

Hozzávalók:

 • 0,5 l vörösbor
 • 0,6 dl szilvalé
 • 0,75 l fekete tea
 • 2 cl rum
 • 5 dkg barna cukor
 • 2 szem szegfűszeg
 • 2 szem ánizs
 • 1 rúd fahéj
 • ¼ tk. kardamom
 • ¼ tk. őrölt gyömbér
 • ½ tk. őrölt fahéj

A puncs Indiából származik, Európába az angolok hozták be a XVII. században. Elnevezése is indiai eredtére utal: a hindu „pancsa” szó jelentése „öt”, ami azt jelzi, hogy az ital öt fő alkotórészből (bor, cukor, citrom, víz és tea) készül. Fűszerezéséül elsősorban a fahéj és a szegfűszeg szolgál, de akárcsak a forralt bor esetében, rengeteg különféle elkészítési módot ismerünk. Kóstolja meg a gyömbéres puncsot, melynek a különleges fűszerek mellett a szilvalé és a fekete tea kölcsönöz egyedi ízvilágot!

Kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!