Influenzás időszakban is fókuszban a gyógynövények

Sok helyen olvasni az influenzajárvány fenyegetéséről, ám vannak, akik ennek ellenére nyugodtak lehetnek, hiszen ha szervezetünket kellő módon fel tudjuk készíteni, megerősíteni, akkor a járvány utol sem érhet minket.

A lakosság egy része az influenzajárvány ellen védőoltás beadatásával készül fel a járvánnyal fenyegetett időszakra. Vannak, akik kiegészítő terápiaként a természetben is megtalálható gyógynövényekben hisznek, melyek hatását irodalmi és népgyógyászati tapasztalatok támasztják alá. Az influenzás időszak 3 legnépszerűbb gyógynövénye a kamilla, a hárs és a csipkebogyó.

A csipkerózsa áltermés, népies nevén a csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalmáról ismert, emellett egyéb vitaminokat és értékes flavonoidokat és karotinoidokat is tartalmaz. Ha már megfáztunk, akkor tradicionálisan a tünetek enyhítésére alkalmazzák, ám a meghűléses megbetegedések megelőzésére is javasolt, ugyanis C-vitamin tartalma miatt kitűnő vitaminpótló. A csipkebogyó – amit bicske, hecsedli és csitkenye elnevezéssel is szoktak illetni – C-vitamin, karotinoid- és flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatással is rendelkezik. Egy fontos alapszabályt viszont be kell tartani! A termésből sose készítsünk forrázatot vagy főzetet, ugyanis hő hatására az aszkorbinsav egy része lebomlik. Célszerű inkább hosszabb ideig tartó, 10-30 perces langyos vagy hideg vizes kivonással, azaz áztatással elkészíteni a teát.

Másik fontos gyógynövényünk a megfázásos időszakban a kamilla. Virágzata (Matricariae flos) hivatalos drogként szerepel a Magyar és az Európai Gyógyszerkönyvekben. Legfontosabb hatóanyagai az illóolajok (kamazulén és proazulének), illetve nem illékony hatóanyagok közül a flavonoidok. Elsősorban ezeknek a vegyületeknek köszönheti a kamilla gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatását. A kamilla régóta ismert gyógynövény, virágzata számos teakeverék és kozmetikai készítmény egyik fő alkotója. Forrázással készült teája nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért kiválóan alkalmazható toroköblítőként is. Meghűlés esetén izzasztó hatása miatt alkalmazzák. Légúti megbetegedésekkor, légúti hurutoknál forrásban lévő vízzel leöntve, gőzét belélegezve inhalációra is alkalmazható.

A hársfa mint gyógynövény hatástanilag a meghűléses megbetegedések elleni védekezés egyik legösszetettebb gyógynövénye. A kis- és nagylevelű hárs virágzata (Tiliae flos) a Magyar és Európai gyógyszerkönyvekben hivatalos drogként szerepel. Drogja flavonoidokat, cserző- és nyálkaanyagokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően izzasztó és enyhe nyugtató hatással rendelkezik, valamint elősegíti a szervezet ellenálló képességének fokozását. A hársfa virágzatából készült forrázatot elsősorban meghűléses megbetegedések esetén nyálkaoldó, köptető és izzasztó hatása miatt alkalmazzák. Nyálkatartalma révén a tea mérsékli a torokfájás, enyhíti a köhögési ingert. A hársfa teával történő inhalálás hatásosan csökkenti a megfázásos tüneteket.

Köhögés csillapítására komplex étrend kiegészítő készítményként javasolt a Herbária lándzsás útifű szirup alkalmazása. A termék fő összetevője a lándzsás útifű kivonata, amelyet más felső légútra ható gyógynövények kivonataival dúsítottunk.  Az immunrendszer védelmét a termék C-vitamin tartalma segíti. A lándzsás útifű az egyik legismertebb népies házi szer, amelyet belsőleg felső légúti gyulladás, légcsőhurut enyhítésére, köhögés csillapítóként használnak. Hatása összetett, a légúti nyálkahártyára és a bronchusok simaizomzatára is pozitívan hat. A termék egyéb összetevői, mint például a kakukkfű enyhíti a felső légúti megbetegedéseket, a hársfa virága mérsékli a köhögést, az édesgyökér, az orvosi ziliz és a mórmályva virág pedig csökkenti a torok fájdalmát, enyhíti a köhögést.
A termék mézzel van édesítve, amely a megfázásos és felső légúti betegségek legismertebb ellenszere.

A fenti gyógynövények és azokból előállított készítmények mellett nagyon fontos egyéb módon is védekezni a meghűlés ellen. Tegyünk nagyobb sétákat, legfőképpen napsütésben, öltözködjünk rétegesen, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ami elsősorban víz vagy meleg tea legyen, táplálkozzunk változatosan és várjuk optimistán, hogy előbb utóbb beköszönt újra a tavasz!