A természetes triumvirátus-az érrendszer őrei

Az érrendszeri megbetegedések 3 fő rizikófaktora és a megelőzés 3 fő természetes gyógynövénye

Szinte minden nap újabb és újabb statisztikákat olvashatunk Magyarország lakosságának egészségi állapotáról országos vagy akár a világ más országaihoz viszonyított összehasonlító rangsor szempontjából. A halálozási és a megbetegedési statisztikák élén a daganatos megbetegedések mellett a szív-  és érrendszeri betegségek állnak. A statisztikák olvasásakor mindenképpen az első dolgok között van a megelőzés gondolata, ami szinte mindenkinek eszébe jut. A megelőzést egyre többször hangoztatják a médiában-joggal-, hiszen az egyik legfontosabb dolog egy egészségesebb és hosszan tartó élet elérésében.

A szív – és érrendszeri megbetegedések kialakulásában három fő rizikófaktort emlegetünk a leggyakrabban, melyek már majdnem szállóigévé válnak a társadalomban. Tartós stressz-hatás, dohányzás és a helytelen táplálkozás. Korunkban ezek többnyire együttesen vannak jelen, amelynek hatására az érrendszer állapota fokozatosan romlik, sőt a legrosszabb esetben az életet fenyegető állapotromlás is bekövetkezhet. Kortól és nemtől függetlenül a fenti okok és tényezők miatt nőket és férfiakat egyaránt veszélyeztet a betegség együttes. Szerencse, hogy ugyan a fenyegetettség érinti mindkét nemet, de a megelőzés lehetősége is ott van mind a nőknek, mind a férfiaknak. Napjainkban pedig más okok miatt is fontos a megelőzés, amikor a gyógyszerek árai az összetételük és a törvényi szabályozás miatt folyamatosan emelkednek.

A női nem képviselői hamarabb fordulnak a természetes gyógymódok felé, bár egyre gyakrabban érdeklődnek a férfiak is természet adta lehetőségek után. A 3 legismertebb gyógynövény az érrendszeri betegségek megelőzésére a fokhagyma, a galagonya és a fehér fagyöngy.

 A fokhagyma olyan növényi „csodaszer”, amely allicinnek és más vegyületek tartalma miatt hatékony testőrei az érrendszernek.

A természet adta trió másik tagja a galagonya, amelyet májusvirágnak is neveznek, a keresztények pedig Krisztus töviskoronáját galagonyából készültnek feltételezik. A herbalisták a növény virágát, levelét és gyümölcsét használhatják fel különféle gyógyhatással bíró készítmények előállításakor.

A fehér fagyöngy a triumvirátus egyik legbecsesebb tagja a hozzákapcsolt hiedelem szerint. Csóknövénynek is nevezik, amely az észak-germán mitológiához kapcsolódik. Baldurt, a béka istenét egy fehér fagyöngyből készült nyíllal meggyilkolták. Mikor a szülei az isten-király Odin és az isten-királynő Frigga visszahozták az életbe, a növényt a szerelem istenének adták és elrendelték, hogy a bárkinek, aki elmegy a fa alatt, csókot kell kapnia. A kedvesség, az ölelés vagy akár a csók is már önmagában szívnyugtató hatású, de persze ez nem kicsinyít a növénynek tulajdonított jótékony hatásból semmit. Ugyan a kedvességnek legtöbbször nem szabnak határokat, a fagyöngy alkalmazására viszont mindenképpen figyelmet kell fordítani.

 A Fokhagyma – galagonya – fagyöngy kapszula összetétele tehát az érelmeszesedés megelőzésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésére, a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként javasolt alkalmazni. Kúraszerű alkalmazása serkenti a szív működését és a keringést; csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást.

A betegségek megelőzéséhez egyre több információt találunk a sajtóban, gyógynövényboltokban, patikákban, szakembereknél. Nincs két egyforma eset ezáltal nem létezik két egyformán alkalmas megelőzési forma sem. Javasolt, hogy mindenki munkarendjéhez, aktivitásához, öröklött betegségeihez mérten találja meg a leghelyesebb megelőzési módot. A mozgás, aktív pihenés, olvasás, séta, úszás, kerékpározás, kikapcsolódás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és megelőző élet kialakításához. A természet növényei által kínált lehetőségeken túl, amelyek hatását szakirodalmi adatok is bizonyítják, fordulhatunk még természetesebb örömforrások például a sok mosoly felé, hiszen az is szívnyugtató hatással bír és mint szokták mondani, nem is kerül semmibe!